Brytiga böcker
Mellan 2014 och 2017 drev Rättighetscentrum Västerbotten projektet Brytiga Böcker, som finansierades av Allmänna Arvsfonden.
Mellan 2014 och 2017 drev Rättighetscentrum Västerbotten projektet Brytiga Böcker, som finansierades av Allmänna Arvsfonden.
Brytiga Böcker avslutades den 30 juni 2017 men alla övningar och metoder som tagits fram inom ramen för projektet finns samlade på Umeåregionens bibliotekswebb minabibliotek.se. Här hittar du brytiga boktips och handledningar om du vill arbeta fördjupat med en titel, ett tema eller en diskrimineringsgrund.
Är du intresserad av en utbildning eller en praktisk workshop kring hur du kan arbeta med litteratur, likabehandling och normkreativa metoder? Se våra utbildningar här.
Hösten 2018 utkom boken Rätten till din berättelse på BTJ Förlag, en praktisk handledning som samlar godbitarna från projektet. Vill du läsa mer om boken eller beställa ett eget exemplar? Se våra material här.
Om projektet
I Brytiga Böcker utvecklades normkreativa metoder för att förebygga diskriminering bland barn i åldrarna 3 -12 år.
Projektet använde böcker både som verktyg för förändring och för att barn ska få möta litteratur som speglar dem själva och deras omvärld. Parallellt med målgruppsaktiviteter arbetade vi med fortbildning och stöd för biblioteken i deras långsiktiga rättighetsarbete.
Brytiga Böcker samarbetade med skol- och folkbibliotek i Umeå Kommun samt med folkbibliotek i ytterligare 9 kommuner i Västerbotten.
Projektledare för projektet var Eva Gustafsson. I Brytiga Böcker arbetade också Mia Westin, Tove Liliequist och Klara Nygren som metodutvecklare och pedagoger.
För frågor om Brytiga Böcker, kontakta oss.